De gouden formule om nu wel eens succesvol je doelen of voornemens te behalen!

Je reptielenbrein houdt je klein (deel 2)!
Iedereen heeft dingen die hij graag anders zou zien. Zo hebben veel mensen vaak al jaren last van te veel onrust en stress en toch verandert er niet echt iets. Hoe kan dat? Echte verandering is vaak erg lastig omdat je allerlei patronen hebt ontwikkeld die opgeslagen zijn in je hersenen. Die doorbreken vraagt om een strategie. In deze blog geef ik je daarvoor de wetenschappelijk onderbouwde gouden formule om succesvol te veranderen.

Veel van mijn coachingklanten zijn vaak al langere tijd veel te druk of moe of te gestrest. Ze balen ervan of hebben er echt last van, maar toch lukt het maar niet om hier echt iets in te veranderen. Hoe kan dat?

In de vorige blog behandelde ik waarom ons reptielenbrein het je zo lastig kan maken om daadwerkelijk veranderingen aan te brengen in je leven. En wat de eerste stap was die nodig is om toch te kunnen veranderen: namelijk een helder doel hebben.

Deze blog gaat dieper in op wat er nog meer nodig is om toch veranderingen aan te kunnen brengen, zodat je meer rust kan gaan ervaren. Want het doel “ik wil het minder druk hebben, minder moe of gestrest zijn” is niet voldoende.

Om je doel te bereiken zal je namelijk alle 3 lagen van je brein in harmonie moeten brengen en nog aan een aantal andere randvoorwaarden moeten voldoen. Dit klinkt wellicht uitdagend, maar als je weet hoe het werkt dan heb je wel echt kans van slagen. Je kan dan bij wijze van spreken alles wat je wil veranderen in je gedrag op die zelfde manier gaan aanpakken. Ik geef je in deze blog kortom de GOUDEN VERANDERFORMULE!

Laten we starten met je brein.

Wat zijn ook alweer onze 3 lagen in het brein?

  1. De onderste laag = het zogenaamde reptielenbrein
    Dit deel zet mensen aan tot instinctieve activiteiten, maar ook gedrag dat is ingesleten omdat we het vaak doen. Dit is geautomatiseerd gedrag dat we zo vaak hebben gedaan dat we er niet meer over hoeven na te denken. Het zijn die dingen die je niet meer verleerd, bijvoorbeeld fietsen. Het fietsen is na vallen en opstaan ingesleten tot een vast programma. Dit gedrag heeft ook als je het een tijdje niet hebt gedaan maar heel weinig nodig om weer geactiveerd te worden. Het is dus onbewust.
  2. Het middelste gedeelte = het zoogdierenbrein/lymbisch systeem
    Dit deel regelt je intuïtie, en de vier b’s: boos, bang, blij en bedroefd. Ze noemen het dus ook wel het emotionele brein. En het wordt getriggerd door beloning en straf. Is iets prettig, dan doe je het vaker. Is iets onprettig, dan probeer je het te vermijden. Ook dit is onbewust gedrag.
  3. Het bovenste gedeelte = de neo-cortex
    Dit deel bevat in tegenstelling tot de 2 lagere delen het vermogen voor taal en denken. Het is zeg maar de ‘verstandige’ laag oftewel het denkende brein. Deze laag stuurt altijd gedrag aan op basis van een eerder gevormd doel of opvatting. Het gedrag wat de neocortex aanstuurt is dus altijd in het kader van iets. Als je bijvoorbeeld gezond leven als kader neemt, let je erop dat je gezond eet, sport en voldoende rust neemt. Dit is bewust gedrag.

De drie lagen in je brein zorgen samen voor het zo goed mogelijk laten verlopen van je leven. Maar realiseer je wel dat de 2 onderste meer invloed hebben dan je ‘verstandige’ laag. Dit komt omdat die laag eerst tijd nodig heeft om informatie te verwerken. Terwijl je reptielenbrein bij dreigend gevaar gewoon direct een reflexhandeling activeert. Als je bijvoorbeeld je vinger verbrand aan een vlam denk je er niet eerst nog even over na of je je hand wel wegtrekt, dit doe je in een reflex. Pas na afloop doet je neocortex weer mee.

De kracht van onze dierlijke lagen in ons brein is enorm. Verstandelijk kan je je met je neocortex van alles voornemen, maar het reptielenbrein en zoogdierenbrein kunnen er wel voor zorgen dat we niet eens ermee beginnen of weer terugvallen.

Is verandering dan onmogelijk? Nee, maar dan heb je wel de drie delen met elkaar te laten samenwerken. Ze moeten het unaniem eens zijn zeg maar.

Hoe laat je de drie delen van je hersenen samenwerken om tot verandering te komen?

In de vorige blog had ik het erover dat de eerste stap om de remmende werking van je reptielenbrein te omzeilen was het stellen van een helder doel (het kader wat je neocortex nodig heeft). Alleen als dit doel zo sterk is kan dit ertoe leiden dat je de onderste 2 lagen van je brein dwingt om zich aan daarop aan te passen.

De wetenschap (bron: Martin Appelo -Waarom veranderen (meestal) lastig is) leert ons het volgende:

Stap 2. Innerlijke drang

Een doel is pas sterk als er een sterke innerlijke drang is om iets te willen veranderen. Er zitten zoveel nadelen aan om ermee door te gaan, waardoor er ook echt behoefte is aan verandering. Er is sprake van een zekere vorm van ‘lijden’. Zo nee, dan kan je net zo goed niet beginnen.

Stel je bent een nachtmens die nooit voor 1 uur s nachts slaapt. En je hebt overdag wel veel last heeft van moeheid, waardoor je niet meer goed functioneert en veel fouten maakt (=nadeel). Dan kan je doel zijn om je fitter te gaan voelen. Ben je echter een nachtmens wat overdag ook prima functioneert, dan zal er geen noodzaak zijn fitter te worden.

Stap 3. een Alternatief

Een sterk doel vraag ook om een goed alternatief dat binnen handbereik is voor je huidige situatie.

De vermoeide nachtbraker, zou dus als alternatief voortaan eerder naar bed kunnen gaan, bijvoorbeeld om 23 uur. Dit is dan zijn nieuwe alternatieve gedrag.

Elk nieuw gewenst gedrag heeft sowieso het meeste kans van slagen als je de drie delen van de hersenen in harmonie weet te brengen. Je doet dit door bij je door het neocortex gestelde doel ook automatismen te ontwikkelen die voor het limbisch systeem prettig voelen. Dus als je vroeger naar bed gaat, dan neem je bijvoorbeeld eerst een ontspannende douche als prettige beloning of je zet rustige inslaapmuziek aan in je slaapkamer. Als je maar iets bedenkt wat het voor jou zo fijn mogelijk maakt om eerder naar bed te gaan.

En dan komen we automatisch bij de volgende essentiele stap die nodig is voor verandering.

Stap 4. Discipline

Verandering valt en staat bij discipline en oefenen. Je gaat nu je nieuwe gedrag dus keer op keer oefenen om je doel te bereiken. En dan komt het erop aan dat je je ervan bewust bent dat je reptielenbrein het je lastig gaat maken. Dat je weerstand gaat ervaren, geen zin hebt, excuses gaat verzinnen.

Want om even bij het voorbeeld van te laat naar bed gaan te blijven, dit is een patroon dat stevig is ingesleten. Je reptielenbrein zal dit dus in stand willen houden omdat dat is wat het kent. Je brein creëert dan dus weerstand en excuses. Het voelt zwaar. Het komt er dan opaan toch door te gaan met oefenen en vooral niet te snel op te geven. Want een oud ingesleten patroon vervangen door een nieuwe gewoonte duurt nu eenmaal lang. Dit vraag dus discipline en veel doorzettingsvermogen.

De vraag die je jezelf kan stellen om je discipline te testen is:
“Ga ik ervoor om dit gedrag te veranderen, ook als anderen het niet nodig vinden (sociale druk) en je er bepaalde voordelen door verliest?”

Als je hierbij twijfel voelt, geeft jezelf dan het voordeel van de twijfel en start toch gewoon. Doen, doen en nog eens… doen. En faal je een keer, herpak! Veel kleine stapjes doen je de hoogste berg beklimmen.

Stap 5. Eigen verantwoordelijkheid / jouw taak

Tenslotte is heel belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je te veranderen gedrag. Als je tijdens het veranderingsproces tegenslag ervaart, of een terugval. Bij wie leg je dan de schuld? Als je die bij anderen legt dan gaat veranderen sowieso niet lukken. Essentieel voor echte verandering is dat je hiervoor zelf verantwoordelijkheid neemt of in ieder geval inziet dat je altijd zelf invloed hebt op de situatie. Want als het een keer misgaat, wie heeft dan de keuze om het de volgende dag toch weer opnieuw te doen? JIJ! het is jouw taak en van niemand anders.

Jouw gouden veranderingsformule

Samenvattend is er om echt tot verandering te kunnen komen dus een wetenschappelijk onderbouwde gouden formule:

                                                          Gedragsverandering
=
Innerlijke drang + alternatief (met beloning)+ discipline + eigen taak

Als er eentje niet is, dan houdt de gewenste verandering eigenlijk per definitie al op

Als je merkt dat er in de gouden veranderformule een factor is waar je steeds op vastloopt, dan is dat waar je je bij zou kunnen laten coachen.

In een vrijblijvende transformatiegesprek kan ik met je onderzoeken waar jouw belemmering zit; 30 minuutjes via Skype! Deze maand heb ik nog ruimte voor 3 mensen, dus mis deze kans op transformatie niet en mail me.

365-mindfull-optin-groot

Krijg nu gratis de 6 ultieme Mindful Strenght habits

Vul hieronder je gegevens in en ontvang gratis mijn ebook in je mail!