Gelukkiger op het werk? Dat vraagt moed!

Gelukkige mensen presteren beter. Dat bewijst wetenschappelijk onderzoek en wordt bevestigd door de resultaten van bedrijven die geluk van werknemers als focus hebben. Waarom zijn er dan vandaag nog zo weinig CEO’s die hier hun business model van maken? 
Dat heeft allemaal te maken met een gebrek aan moed om jezelf te durven zijn. Maar niet alleen CEO’s hebben hier last van, ook veel drukke, ambitieuze vrouwen weten vaak dat er meer inzit, maar ontbreekt het toch aan moed. 

Twee weken geleden was ik op een congres waar Bart de Bondt, voormalig top-man bij ING Belgie, een interessante speech gaf over de effecten van geluk op de werkvloer. 

(On)geluk op de werkvloer

Hij begon zijn verhaal met voor mij toch echt schokkende onderzoeksgegevens. Namelijk maarliefst 72% van de mensen is ongelukkig op het werk.

Ook toonde hij wat de effecten zijn als werknemers wel gelukkig zijn. Namelijk; 
33% meer winst,
45% meer productiviteit,
37%  meer sales,
300% meer innovatie,
50% minder ongelukken,
66% minder verzuim, en
80% minder burnouts. 

Geweldige resultaten zou je denken. Maar in zijn tomeloze ambitie om dit bij de top van het bedrijfsleven onder de aandacht te brengen stuit de Bondt steeds weer op 1 ding: ANGST. 

Gebrek aan moed om geluk centraal te stellen

Bij veel CEO’s ontbreekt volgens de Bondt simpelweg de moed om geluk van medewerkers centraal te zetten. En dat heeft volgens de Bondt niets te maken met de geloofwaardigheid van de ‘geluksaanpak’, want deze is echt bewezen, maar wel met de angst die CEO’s hebben voor de gevolgen van zo’n bewuste keuze. Kiezen voor het geluk van werknemers betekent namelijk dat je als CEO je werknemers in de eerste plaats maximale autonomie geeft en veel van je bestaande controlesystemen overboord gooit. Mensen blijken juist een erg hoge verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen indien ze compleet vertrouwen krijgen. Een goed voorbeeld is Ricardo Semler, multimiljonair en eigenaar van het bedrijf SEMCO.  Zo geeft hij zijn werknemers zelfs het vertrouwen om democratisch te beslissen over het eigen loon. En wat blijkt: ze gaan er veel behoedzamer mee om, juist omdat ze volle verantwoordelijkheid krijgen en de impact van hun eventuele keuzes ook erg transparant gemaakt wordt. 

Maar wie durft wel zo ver te gaan?

Met een paar prachtige foto’s van kinderen toonde de Bondt hoe kinderen zich zonder een spoortje van angst  in allerlei situaties moedig staande houden. Vervolgens stelde hij dat de meesten CEO’s hun kinderlijke kwaliteit om zonder angst allerlei situaties te benaderen zo goed als verloren zijn omdat zij zijn ‘opgevoed’ in een systeem waarbij risicomijdend gedrag wordt beloond. Kijk maar eens hoe we vanuit al onze goeie intenties kinderen steeds beschermder opvoeden.

Denken we aan leiders die altijd vanuit hun ‘kinderlijke’ kwaliteiten moedig zijn blijven handelen en zich niet door angst laten regeren, dan denken we al snel aan CEO’s zoals bijvoorbeeld Richard Brandson of wijlen Steve Jobs. En zijn dat niet precies die leiders die we vaak zo bewonderen?

Terug naar wie je bent 

De Bondt hield daarop een pleidooi om weer terug te gaan naar wie je feitelijk (als kind al) bent en te stoppen met je steeds aan te passen aan anderen, omdat je anders steeds verder van jezelf afdrijft. Wat je uiteindelijk ongelukkig maakt.  

Wat ik de Bondt hoorde zeggen over een gebrek aan moed, zie ik ook vaak terugkomen bij de vrouwen die ik coach. Vrouwen zijn vaak meesters in het zich steeds maar aanpassen aan hun omgeving. Maar de prijs hiervoor is vaak hoog; je steeds maar weer aanpassen brengt namelijk vaak veel stress en onrust met zich mee en kost ontzettend veel energie. Waardoor je je op de den duur steeds minder happy voelt en je het gevoel kan krijgen dat je kansen mist. Wat er dan vaak aan ontbreekt is de moed om echt jezelf te mogen zijn. Opnieuw ontdekken wie je in de kern bent en waar je energie van krijgt is dan essentieel. Als je je eigen leven onder loep durft te nemen en durft te kijken of je patronen nog brengen wat je nodig hebt ga je terug naar de kern. Wanneer je je bewust bent van de waarden die jij belangrijk vindt, is dat een goede leidraad om je koers op uit te zetten. Zodat er weer meer ruimte komt voor bijvoorbeeld je kwaliteiten, autonomie, verbondenheid of zelfontwikkeling. 

Hoe zit het met jouw moed en geluk? Werk en leef jij vanuit rust en energie?

Oftewel, ligt jouw leven nog goed op koers? Of zitten er in jouw leven spanningen, struikelblokken, obstakels waar je maar voortdurend mee in gevecht bent of probeert op aan te passen? En ben jij hierdoor regelmatig stress out of heb je weinig energie?  

Als je je hierin herkent en een ambitieuze, hardwerkende vrouw bent die meer uit zichzelf en het leven wil halen, meld je dan hieronder aan voor een GroeiScan.

In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie en stellen we vast of ik je kan helpen. De GroeiScan is dus niet zozeer een coachingsessie, maar bedoeld voor vrouwen die er op dit moment aan toe zijn om te investeren in hun eigen ontwikkeling om zo weer vanuit rust en energie optimaal te gaan werken en leven. 

Ja ik zet de eerste stap en meld me aan voor een gratis GroeiScan

Ik reserveer een beperkt aantal gratis plaatsen voor de GroeiScan voor ambitieuze, hardwerkende vrouwen die in zichzelf willen investeren om sneller weer optimaal te werken en leven. Indien je in aanmerking komt voor een gratis GroeiScan, neem ik snel contact met je op.

Hartelijke groet,

Ingrid  | 365 Mindful

365-mindfull-optin-groot

Krijg nu gratis de 6 ultieme Mindful Strenght habits

Vul hieronder je gegevens in en ontvang gratis mijn ebook in je mail!