Groei door te schrijven: 5-stappenplan

Expressief schrijven is een krachtige, wetenschappelijk onderbouwde methode om beter om te gaan met stress en negatieve ervaringen. Het verzacht trauma’s en verbetert je stemming. Bovendien is sinds een paar jaar bekend dat het goed is voor je gezondheid. Deze week daarom aandacht voor de 5 stappen die je doorloopt om zelf ook thuis expressief te schrijven. Het is makkelijker dan je misschien denkt!

Waarschijnlijk zal het je niet verbazen, ik ben dol op schrijven. Schrijven heeft mij op allerlei momenten in het leven regelmatig geholpen. He helpt me op lastige momenten mijn gedachten op een rijtje te krijgen en emoties een plek te geven. Maar ook geeft het me plezier, leer ik er steeds weer wat van en voedt het mijn creativiteit. Het is voor mij dus een belangrijke uitlaatklep.  

Schrijven is heilzaam

Uit de vele tientallen wetenschappelijke onderzoeken die zijn verricht naar schrijven blijkt ook de heilzame werking ervan. Zo ervaren mensen die expressief schrijven over hun gedachten en emoties bijvoorbeeld minder stress, slapen beter, hebben minder klachten en angsten en gaan minder vaak naar de dokter. Vrij recent wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat schrijven bijdraagt aan een sneller herstel na een medische ingreep. Genoeg goeie redenen dus om je de techniek van expressief schrijven uit te leggen!

Stappenplan expressief schrijven

Stap 1.  Schrijf 20 minuten

Spreek met jezelf af dat je minimaal 20 minuten per dag voor een periode van 3 tot 4 aaneengesloten dagen gaat schrijven.

Stap 2.  Blijf schrijven

Schrijf onafgebroken door, laat je niet afleiden door spelling of interpunctie maar blijf schrijven. Weet je even niks meer te schrijven,  teken dan een lijn of herhaal desnoods wat je al hebt geschreven zolang je maar door blijft gaan. Het maakt overigens niet uit of je schrijft met de hand of tikt. Beiden zijn effectief en heilzaam.

Stap 3.  Persoonlijk 

Kies een onderwerp waar je over wil schrijven dat zeer persoonlijk en belangrijk voor je is. Laat al je emoties en gedachten de vrije loop, weest hierin zo eerlijk mogelijk richting jezelf. Merk je echter dat iets extreem heftig voor je is om over te schrijven dan raad ik je aan dat niet te doen. kies dan iets positiefs om over te schrijven of stop of pas de tip die je net kreeg bij stap 2 toe.

Stap 4.  Vragen

Stel jezelf tijdens het schrijven verschillende soorten vragen. Bijvoorbeeld: Herken je deze gedachte of het gevoel uit eerdere periodes in je leven? Wat heb je toen gedaan? Wat zegt dit over wie je nu bent, wie je vroeger was of wie je wil zijn? Zijn er parallelen met andere gebieden in je leven? Wat zegt het over de manier hoe je keuzes maakt of omgaat met onzekerheid? 

Stap 5.  Puur voor jezelf

Schrijf puur voor jezelf en voor niemand anders. Wat je schrijft hoeft geen brief te worden, je kan er zelfs voor kiezen om het na afloop te verscheuren, te verbranden of simpelweg te deleten. Wat jij wil. 

Na afloop

Het kan zijn dat je na afloop je nog een beetje verdrietig of down voelt, dit is met name de eerste 2 dagen niet ongewoon. Meestal trekt dit gevoel binnen een 1 a 2 uur weg. Als je dit ziet als een stukje verdere verwerking dan zal dit je uiteindelijk verder helpen. Dus pak een mooi opschrijfboekje of je laptop en schrijf er maar eens heerlijk oplos. 

Ik wens je de aankomende tijd veel mooie schrijfmomenten.

Hartelijke groet, 

Ingrid

 

Wil je meer lezen of expressief schrijven dan verwijs ik naar het boek Writing to Heal van J. Pennebakker, (2004).

365-mindfull-optin-groot

Krijg nu gratis de 6 ultieme Mindful Strenght habits

Vul hieronder je gegevens in en ontvang gratis mijn ebook in je mail!