Wat je kan leren van de 'luiheid' van Daphne Schippers


Lui zijn, mag dat wel?

Een van mijn klanten, laten we haar Laura noemen, is succesvol ondernemer, moeder van 3 kinderen, type doener, overal enthousiast over en altijd in de weer. Laura kwam bij mij omdat ze het gevoel had zichzelf voorbij te rennen. Ze zei altijd maar tegen alles en iedereen ‘ja’ en vond dat ze voor iedereen altijd klaar moest staan. Hierdoor had ze het superdruk, kon ze vaak dingen maar half doen en ervaarde ze veel stress en onrust. En als ze dan een keertje met een boekje in de zon ging zitten, voelde ze zich lui en schuldig waardoor ze er ook niet meer van kon genieten. Ontspannen ging dus steeds moeilijker en ze dreigde uitgeblust te raken.


Herstelmomenten zijn van levensbelang

Ik legde Laura de kracht van herstelmomenten uit. Inspanning en herstel dienen met elkaar in balans te zijn. Als je kijkt naar topsporters zoals Daphne Schippers dan zijn herstelmomenten onderdeel van hun training. Ze hebben deze ‘luie’ momenten nodig om tijdens de trainingen en wedstrijden optimaal te kunnen presteren. Ook voor niet-topsporters geldt hetzelfde principe. Je kunt pas goed functioneren als je ook herstelmomenten in je planning opneemt.

Hoe organiseer je je herstelmomenten?

Neem al je activiteiten kritisch onder ogen, zijn ze noodzakelijk, stel prioriteiten. Wat is echt belangrijk?  En stel jezelf de kritische vraag, stop ik tijd in wat ik echt belangrijk vind of zeg ik tegen alles ‘ja’ terwijl ik het vaak ook niet belangrijk vind?

Maak vervolgens een planning. Dwing jezelf je op een ding tegelijkertijd te concentreren, doe belangrijke zaken eerst en, het belangrijkste van alles: zeg vaker ‘nee’. De tijdwinst die je boekt door ‘nee’ te zeggen ga je gebruiken om te ‘lummelen’, om tot rust te komen. Deze herstelmomenten gaan ook een onderdeel vormen van je dagplanning.

Hoelang?

Herstelmomenten kunnen heel kort zijn en je direct ontspanning bieden. Bijvoorbeeld even met al je aandacht een kop thee of koffie drinken, hou daar volledig je aandacht bij. voel hoe de warmte in je mond zich verspreid, een prikkeling op je tong, hoe de thee of koffie smaakt, de warmte van de beker. Of staar even een minuut uit het raam en denk verder nergens aan.  

Wat langere herstelmomenten, bijvoorbeeld een middagje sauna of op je werk altijd een kwartier naar buiten gaan in plaats van achter je bureau te lunchen zijn ook goeie herstelmomenten. Mijn persoonlijke tip, zet dit soort langere herstelmomenten ook in je agenda. Maak het een afspraak met jezelf.

Lekker lui!

Herstel is dus even belangrijk als inspanning. Je kunt alleen maar functioneren als er een balans is tussen activiteit en herstelmomenten. Laura is inmiddels begonnen met het aangeven van haar grenzen.  Ze is zich er meer bewust van dat zij niet iedereen gelukkig kan en hoeft te maken. Ze merkt nu dat ze veel relaxter is door tijdig haar herstelmomenten te pakken. Bovendien heeft ze niet meer het gevoel dat ze daardoor ongeoorloofd lui is. Ze geniet kortom weer meer van het leven!

Heb jij een vraag over meer mindful leven, iets dat je tegenkomt als drukke jurist of professional? Mail mij dan op ingrid@365mindful.nl.  Ik maak graag een blog voor jou.

Dank voor je tijd, fijne dag.

Ingrid

 

 

 

365-mindfull-optin-groot

Krijg nu gratis de 6 ultieme Mindful Strenght habits

Vul hieronder je gegevens in en ontvang gratis mijn ebook in je mail!