Zelfcompassie… Wat heb je daar nou aan?

Dingen gaan niet altijd zoals je zou willen. Je komt frustratie tegen, verlies, je maakt fouten, je loopt tegen je eigen grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Dit is de menselijke conditie: een realiteit die we allemaal met elkaar delen. Hoe meer je je hart openstelt voor die realiteit, in plaats van er tegen te vechten, des te meer zul je in staat zijn compassie te voelen voor jezelf en voor anderen. (Zelf)compassie kan je dus helpen ongeacht je omstandigheden meer innerlijke rust te ervaren. Meer weten? Lees dan deze blog.

Je kent vast wel de bijbelse spreuk: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”

Vandaag sta ik wat langer stil bij zelfcompassie en vriendelijkheid en het effect daarvan op onze innerlijke rust.  Bij de term zelfcompassie kan je allerlei beelden hebben. Het is wat mij betreft in iedergeval geen zelfmedelijden. Maar wat is het dan wel en wat heb je eraan? 

Als je de spreuk van hierboven omdraait, dan kom je dichtbij de betekenis die ik zelf geef aan zelfcompassie: “Wat u niet wilt dat een ander geschiedt,
 doe dat ook uzelf niet”. 

Waarom zelfcompassie zo belangrijk is en hoe je het kan toepassen, leg ik hieronder uit.

Druk zijn is de makkelijke keus

Een van de grootste uitdaging voor ambitieuze, drukke vrouwen is in deze tijd om meer te gaan werken en leven vanuit innerlijke rust, in plaats van maar door te denderen op de automatische piloot en te lange to-do lijstjes.

Wat ik in mijn coaching praktijk helaas vaak zie bij deze ambitieuze, drukke vrouwen, is de neiging veel harder en oordelender te zijn richting zichzelf dan richting anderen. Inlevingsvermogen, empathie of compassie hebben met anderen lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf als het je even allemaal teveel is, is vaak een stuk moeilijker. Je innerlijke criticus veel ruimte geven en jezelf nog eens extra hard aanpakken is dan meestal de eerste, natuurlijke reactie. Want druk zijn, tanden op elkaar zetten en toch maar weer doorgaan is voor velen vaak toch de makkelijke keus…

Eenzaamheid & een hoge prijs

Als ik vrouwen spreek die bewust op zoek zijn naar meer innerlijke rust en balans dan valt ook opvallend vaak het woord ‘eenzaamheid’. Veel vrouwen houden het namelijk lange tijd voor zich dat ze eigenlijk te veel last hebben van onrust of te druk zijn. Ook vinden ze het vaak lastig om te erkennen dat ze teveel stress ervaren. Want ze willen ‘sterk’ overkomen of willen er niet over ‘klagen’ omdat iedereen het nu eenmaal druk of zwaar heeft. Dus ploeteren ze maar door en hebben weinig compassie voor zichzelf.

Maar als je te lang voorbij gaat aan jezelf, dan betaal je op den duur een hoge prijs. Been there, done that … Want het gaat ten koste van je plezier en geluk. En je leven kan daardoor steeds zwaarder voelen.

Mildheid richting jezelf

Natuurlijk hoef je niet over je stress of onrust te klagen. Maar ermee door blijven lopen is ook niet verstandig. Want alles wat je nu stress of onrust geeft kan al iets beter te dragen zijn als je jezelf met wat meer vriendelijkheid en compassie benadert.

Beoefen je compassie in combinatie met mindfulness, dan ga je je bovendien beter concentreren en minder piekeren. Je leeft meer in het nu en kan daar meer van genieten. En vaak lukt het je dan ook om wat milder voor jezelf te worden. Dat zijn mooie dingen om jezelf te geven. 

Zweverig?

Een van de dingen die ik vaak hoor over mindfulness, meditatie en zelfcompassie is dat het zweverig zou zijn. En laat dat nou net totaal niet het geval zijn. Je kunt er namelijk hele praktische zaken uit oppikken als je wel wat meer rust in je hoofd kan gebruiken.

Want:

  • Je leert in de dagelijkse hectiek een stap terug te doen en je gedachten, emoties en stemmingen met aandacht te observeren in plaats van dat ze jou alle kanten opsturen
  • Het leert je een mildere en vriendelijkere houding naar jezelf aan te nemen, juist op momenten dat je dat goed kunt gebruiken
  • En het bespaart je tijd en energie bespaart omdat je andere en bewustere keuzes gaat maken die beter aansluiten bij wat jij als mens nodig hebt om beter te kunnen functioneren

Een paar tips voor meer zelfcompassie

Als je in een moeilijke situatie zit en merkt dat je wel wat minder hard en veroordelend zou kunnen zijn naar jezelf dan kunnen  deze tips je helpen om wat meer zelfcompassie te ervaren: 

  • Sta er eens bewust bij stil; wat is een vriendelijke en opbouwende manier om te overdenken hoe je het een volgende keer beter kunt doen? 
  • Denk aan iemand van wie je houdt. Is je liefde voor die persoon opeens verdwenen als deze een fout maakt, een slechte dag heeft, er niet leuk uit ziet, wat dan ook? Nee toch? Dan hoef je dat bij jezelf dus ook niet te doen
  • Wees goed voor je lichaam; neem een lekker bad of een douche, vertroetel jezelf, juist als je het moeilijk hebt

Relax en geniet, het is maar stress!

In mijn nieuwe groepsprogramma Relax en geniet, het is maar stress komen allerlei inzichten vanuit mindfulness, zelfcompassie en stress-regulering samen. Want onrust, spanningen en stress hoeven ons helemaal niet in de weg te staan, maar kunnen ons als we er goed mee leren om te gaan juist ontzettend verrijken.  

Uitgangspunt is, dat iedereen zelf veel invloed heeft op zijn of haar eigen levensgeluk.

Eigenlijk is het programma een levenstraining, waarvan je ook zou willen dat je die vroeger op school had gehad. Want je leert, ongeacht je omstandigheden:

  • hoe je rust in je hoofd kunt houden in onze overvolle, vaak hectische wereld
  • krijgt allerlei praktische tools zodat je meer kan genieten van je leven 
  • dat je altijd(!) zelf invloed kunt hebben op je levensgeluk

Dit gun ik iedereen. Gun jij het jezelf ook? Houd dan mijn volgende blogs in de gaten. Of meld je hieronder aan voor mijn gratis e-book ‘Meer rust is een keuze’. Dan ontvang je voortaan ook direct mijn nieuwste blogs in je inbox.

Nog een fijne dag!

365-mindfull-optin-groot

Krijg nu gratis de 6 ultieme Mindful Strenght habits

Vul hieronder je gegevens in en ontvang gratis mijn ebook in je mail!